Despre Uber in Bucuresti / Romania

Posted on February 27, 2015, by , under Business, Internet, Marketing, Mobile.

În urma acestui comentariu pe Facebook “Deși Apple nu raportează numărul aplicațiilor care sunt șterse după instalare presimt că Uber va fi pe primul loc în AppStore România la ambele categorii. O prezență binevenită în educarea pieței locale de m-commerce.” am primit întrebarea O să aibă succes sau nu?

Așa că detaliez aici impactul lansării Uber.

1. E în beneficiul bucureștenilor.
Unii dintre ei vor mai putea face un ban în plus, alții vor găsi mai ușor o mașină folosind o aplicație mobilă (nu neapărat Uber). Din experiența personală a ultimului an, am avut 60% din curse de taxi prin dispecerat, 30% prin aplicații mobile și 10% direct în stradă. Numărul mare de curse prin dispecerat se datorează situațiilor numeroase când nu am găsit taxi prin aplicație. Venirea Uber va mări concurența și va pune presiune pe companiile locale, obligându-le să asigure disponibilitate mai mare prin aplicație.

Ieri la digital forum reprezentantul Uber a confirmat ceea ce bănuiam, că unul din motivele pentru care au ales București a fost numărul mare de solicitări primite de a deschide aici. Desigur că principalele motive țin de necesitatea extinderii și un plan de afaceri sustenabil, dar trecem peste. Acest lucru se vede prin faptul că aplicația nu are versiune în limba română (deși e tradusă în circa 30 de limbi), nu face autodetecția țării la selectarea prefixului și nu ține cont de legislația locală de prelucrare a datelor personale. Nu am văzut nicăieri un număr de înregistrare operator de date personale și nici un link către termeni și condiții atunci cân mi s-a cerut să-mi fac contul.

2. Pe scurt, Uber s-a grăbit să deschidă în București mizând pe popularitatea pe care o are în alte țări.

Ceea ce înseamnă că pare să ignore cel puțin 2 aspecte importante:
UberX, serviciul low cost din alte țări, în România e la paritate cu cel de taxi fără să beneficieze de diferența de preț
Marea majoritate a utilizatorilor români nu sunt obișnuiți să-și înregistreze datele de card bancar într-o aplicație mobilă. Aplicație care aparține unei companii cunoscute doar de o nișă, marea majoritatea nu știe cine este Uber. Puținele comentarii din AppStore și Play critică exact acest aspect. E bine pentru piața locală de m-commerce, dar va fi și un factor important de abandon al aplicației de utilizatorii români.

3. Poziționarea oficială de ride sharing a Uber poate da un impuls și pe această piață, unde 4inmasina si autohop au făcut pionierat, deși noile prevederi legislative par să se opună unor astfel de inițiative.

Și ajungem la comentariul lui Ștefan de ieri din pauza la Digital Forum: dar de ce nimeni nu a întrebat despre baza legală a Uber în România? Din punctul meu de vedere, chiar dacă avem o legislație de autorizare a activităților de transport persoane la care nu știm în ce măsură a aplicat Uber, este irelevant. Mașinile Uber nu sunt inscripționate vizibil, prin urmare, singura modalitate de control este de a descărca aplicația, a comanda o mașină și a verifica documentele. Nu văd polițistul care își va da informațiile despre cardul bancar pentru a prinde în flagrant șoferul Uber și a pierde 6 lei la fiecare cursă anulată 🙂

4. Uber a știut întotdeauna să se strecoare printre legi (sunt puține orașele unde a fost interzis acest serviciu), nu ar trebui să aibe probleme legale în România.

În concluzie, nu sunt știu cât succes va avea Uber la noi, dar cu siguranță bucureștenii vor avea de câștigat, ceea ce e bine 🙂 Dacă printre cei care au făcut un ban în plus vor fi și câțiva ghinioniști care vor avea probleme cu fiscul, nu e un capăt de țară. Și din adsense sau freelancing sunt destui care au încasat bani și n-au avut treabă cu MF.

2 Replies to "Despre Uber in Bucuresti / Romania"

gravatar

Stefan  on February 28, 2015

si un lucru ciudat, in Romania nu se poate face plata prin PayPal

gravatar

Mihai  on April 28, 2015

Am mers de 2 ori cu uber. Odată cu un Hyundai Santa Fe (primul model de Santa Fe lansat prin 2005) – mașină cu numere de provincie, șoferul cu domiciliu în buletin tot în afara Bucureștiului. Curat, plăcut, rapid, mult peste taxi.
A doua cursă a fost un Peugeot 206 impecabil. Mașină cu număr de Bucuresti ( n-am mai întrebat șoferul dacă are buletinul tot pe București). Experiență foarte plăcută și de data asta.
Eu unul sunt dispus ca pentru astfel de mașini și șoferi să plătesc până în 2 lei / km. Asta poate și pentru că mergând des prin Galați sunt obișnuit cu tarifele de 1,9-2 lei/km la taxiuri.

În momentul de față orice șofer uber care face minim 50 de curse într-o săptămână primește bonus de la uber 600 lei. Mai sunt și alte bonusuri active, de genul: ești pe traseul vineri și sâmbăta între orele 22-05 și primești bonus 300 lei.
În mare, în momentul de față, cu tot cu bonusuri, un șofer uber în București face minim 1000 euro încasări (din care trebuie să pună combustibil și alte cheltuieli cu mașina).
Dacă se întâmplă că un pasager să murdărească mașina, șoferul face 1-2 poze cu ce s-a întâmplat o duce la spălătorie și uber decontează bonul.
Cam atât am aflat.
Ca și concluzie: pare că uber is here to stay.

La PRIMA CURSĂ am folosit un cod bonus care mi-a oferit-o GRATIS PÂNĂ LA MAX. 40 LEI.

Leave a Comment