Traficul web de pe dispozitive mobile a depasit 30% din traficul web total

Posted on January 31, 2014, by , under Internet, Mobile.

În ultimul trimestru al anului trecut a ajuns la 31% conform studiului Walker Sands. Ca orice studiu demarat din SUA nu am dubii că se referă preponderent la piața nord americană și mai puțin la alte zone, mai ales prin procentul încă mare de trafic înregistrat de pe telefoanele produse de Apple.

De remarcat că este primul raport din regiune unde traficul realizat prin telefoanele cu sistem de operare Android apare pe primul loc, ajungând la 45,6%. Dacă veți analiza multe alte rapoarte veți vedea invariabil că dispozitivele iOS înregistrează mai mult trafic decât cele cu Android pentru că utilizatorii de iPhone petrec mult mai timp online decât cei de Android. Afirmația cu timpul petrecut e adevărată, dar cota de piață iPhone se erodează puternic la nivel global (cu excepția SUA și Japonia, unde încă se vinde foarte bine), ceea ce justifică poziționarea traficului Android pe primul loc.

Cota iPad de 13,9% din totalul traficului mobil mi se pare cea mai apropiată de realitate, e mult mai comod să navighezi de pe tabletă, iar vânzările de iPad domină piața de tablete. Raportat față de un an în urmă, avem o creștere cu 35% a traficului de pe dispozitive mobile. Dacă se menține acest ritm în cel mult 3 ani traficul de pe dispozitive mobile îl va depăși pe cel de pe PC-uri.

Traficul mobil organic a ajuns la 51% (impactul căutărilor pe mobil fiind în continuă creștere și datorită contextului de utilizare: ai nevoie urgent de o informație, cel mai rapid o găsești folosind telefonul mobil), o treime din trafic este direct, iar 10% vine din referințe fără legătură cu motoarele de căutare.

În România încă nu avem un astfel de studiu, ceea ce se cunoaște din informațiile făcute publice de diferite companii cu prezență online optimizată pentru telefoanele mobile este că acest trafic variază între 20% și 33% din totalul traficului înregistrat.

Mai jos un grafic cu cotele de piață în funcție de sistem de operare/dispozitiv

Leave a Comment