3 despre achizitia Nokia de catre Microsoft

Posted on September 3, 2013, by , under Mobile, Telecom.

1.Valoarea Nokia la bursă acum cinci ani era de 75 miliarde dolari, tranzacția de azi se face pentru 7,1 miliarde dolari. Sunt curios cât este bonusul lui Elop pentru economia realizată de Micrsoft 😉

2.Acum 6 ani Nokia a plătit peste 8 miliarde dolari pentru achiziția Navtech. O sumă mult mai mare (mai ales ajustată cu inflația) față de cele 7,1 miliarde dolari încasate de la Microsoft. De reținut că în tranzacția către Microsoft Nokia cedează toată divizia de telefoane mobile, nu și patentele, pe care le acordă separat, în alte condiții (comunicatul de presă este aici).

3. Stephen Elop nu mai este CEO Nokia începând de astăzi, în locul lui a fost numit interimar Risto Siilasma.

Iată ca la 2 ani și jumătate de când am anticipat această tranzacție lucrurile devin realitate, doar că economia făcută de Microsoft este contrabalansată de pierderea masivă de cotă de piață în zona de smartphone. Situația e mult mai proastă ca acum 2 ani și jumătate, iar pentru a redeveni lider cu Nokia pe segmentul smartphone, Microsoft probabil va avea de cheltuit mai mult decât cele 25-30 de miliarde economisite la achiziția de azi.

Cât despre viitor, până nu aflăm înlocuitorul lui Ballmer, el pare negru pentru ambele companii în ceea ce privește telefoanele mobile inteligente.

Leave a Comment