Ramanem cu penetrarea telefoniei mobile aproape de 120%, creste in continuare traficul SMS

Posted on December 6, 2012, by , under Telecom.

Acestea ar fi principalele concluzii ale raportului statistic ANCOM pregatit conform datelor la jumătatea anului 2012 și comunicat ieri la Gala Comunicații Mobile.

Numărul cartelelor SIM active din România a scăzut la 22,7 milioane, din cele 25.4 de milioane de cartele anunțate de operatorii de telefonie mobilă. Profit să-i răspund lui Dan Dragomir în legătură cu discrepanța dintre numărul utilizatorilor de telefonie mobilă activi și numărul celor comunicați de operatori. Avem într-adevăr 2,7 milioane de cartele în piață care nu mai sunt active (din fericire numărul lor a scăzut față de anii anteriori când erau chiar de 2-3 ori mai multe astfel de cartele), dar pe care ANCOM, din rațiuni de competiție economică, nu-i poate detalia pe fiecare operator în parte. Și nu sunt foarte convins că putem aplica proporțiile, de exemplu în cazul RCS RDS s-au dat majoritatea cartelelor la pachet, s-a trecut pe politica de a nu mai oferi terminal subvenționat, iar numărul celor care au primit cartele și nu o folosesc poate fi mai mare de 10% cât e diferența între cartelele active și cele comunicate de către operatori.

Per total, încă avem o rată de penetrare mare a telefoniei mobile, care deși a scăzut ușor nu a făcut decât să crească gradul de folosire al acestor servicii:
– traficul de voce a crescut cu 7,6% față de S1 2011, depășind o medie de 5 miliarde de minute lunar; creșterea anuală este de 11,9%
– traficul de sms a crescut spectaculos cu 29,3% față de S1 2011, depășind 1,1 miliarde mesaje trimise în medie lunar. Am ajuns astfel la o medie de 48 SMS-uri pe lună pentru fiecare utilizator activ, de la 36 SMS-uri în medie lunară pe S1 2011
– traficul MMS a crescut cu 53,1% anual, din păcate volumul a fost în continuare modest, 7 milioane de mesaje multimedia în cele 6 luni

Campionii la utilizare sunt cei care folosesc… cartelele preplătite. Ponderea lor a scăzut la 59%, însă opțiunile cu mii de minute si SMS-uri incluse se regăsesc în consum. Reprezintă 56% din traficul de voce, cu o durată medie mai mare, de 2 minute și 40 de secunde, față de 2 minute și 8 secunde în cazul abonaților. Utilizatorii de cartele preplătite sunt campionii traficului SMS, 78% din mesaje aparținându-le.

Abonații persoane fizice (unici, deși e un termen relativ dat fiind media de 1,34 cartele SIM pe abonat) sunt acum de 4,75 milioane, mai puțin de o treime din totalul utilizatorilor de telefonie mobilă unici din România.

Leave a Comment