Nokia smartphones: fusera si se dusera…

Posted on October 18, 2012, by , under Telecom.

Acum mai bine de un an și jumătate îmi exprimam rezervele cu privire la alianța Microsoft Nokia. Cum spuneam în finalul articolului, dacă Microsoft nu cumpără brandul Nokia, e o decizie total neinspirată pentru finlandezi. Rezultatele din trimestrul 3 al acestui an (18 luni distanță de la afacerea Microsoft) arată că Nokia dispare de pe piața de smartphones. 4% cotă de piață, 38% în scădere față de trimestrul anterior ajungând la un minim de 6,3 milioane smartphone.

Nokia dispare din top 5 producători smartphone. În mod paradoxal, au vândut mai multe smartphone cu Symbian, sistemul de operare îngropat acum 18 luni de Elop, decât cele cu Windows Phone. Un Windows Phone reinventat și super lăudat. Despre care, acum mai bine de un an de zile am estimat că va atinge o cotă de piață modică, de 3,5% în trimestrul 4 2012. La cum evoluează vânzările, se pare că sunt aproape de estimările mele.

Chiar dacă sunt ex fan Nokia (acum 18 luni brandul m-a abandonat), nu pot să nu regret situația în care (fostul) cel mai mare producător de telefoane mobile a ajuns. Cu regret îmi dau seama că Nokia a devenit istorie. Îmi pare bine că nu am aruncat nici Nokia banană, nici ultimul model de Nokia Communicator, nici Nokia lipstick. Rămân amintiri unice ale spiritului de inovație și gloriei de odinioară (alături de alte 3 modele clasice pe care le-am păstrat).

Prefer să nu mă avânt în speculații despre incompetența sau rea voința din partea celui care a contribuit decisiv la prăbușirea Nokia. Găsiți o serie de articole, bine argumentate, care duc către unul din aceste două scenarii pe blogul lui Tomi Ahonen. Cel mai recent articol este acesta.

Mergem mai departe și lăsăm generația tânără (adică fetele mele) să decidă noile modele de telefoane mobile de neuitat: Samsung Galaxy / HTC Sensation (dap, oricât ar părea de surprinzător, iPhone nu e pe primele 2 poziții)

Dedicație pentru Nokia:

Tomi Ahonen

Leave a Comment