Despre Mediafax Talks about Mobile Banking

Posted on October 10, 2012, by , under Telecom.

După două evenimente pe aceeași temă de anul trecut, anul acesta a fost rândul Mediafax să dezbată starea mobile banking în România.

Ceea ce s-a schimbat față de anul trecut ar fi ofensiva băncilor prin aplicații pentru telefonul mobil, susținută de creșterea vânzării de smartphone. Sorin Manea (Samsung România) a reconfirmat estimarea de un milion smartphone vândute în 2012 și a venit cu vești bune pentru cei interesați de NFC. Deși inclin să-i dau dreptate lui Robert Mihaljek (Asseco) care spunea “NFC is not here today”, în ultimele luni Samsung a atins un volum de 10000 telefoane livrate lunar cu NFC – ceea ce e primul pas spre o masă critică.

Rămânând în zona NFC, reprezentanții BRD au afirmat că proiectul pilot NFC demarat în iulie are feedback bun, deși, conform Cătălin Crețu (Visa Europe), doar 3000 de POS din cele 110000 existente în țara noastră suportă tehnologia NFC.

Problema penetrării reduse a internet banking – doar 4% din populație folosește acest tip de serviciu conform Andrei Crețu (PwC România) față de 37% media UE – pornește de la penetrarea internetului sub 50% și de la numărul totuși mic de persoane care au un cont bancar (circa 9 milioane). În ceea ce privește numărul celor care folosesc mobile banking este și mai mic, puțin peste 1%. În total avem cam 10% utilizatori de mobile banking și internet banking din totalul clienților care au conturi bancare.

10% nu e puțin în condițiile în care discutăm de servicii complet noi, care necesită o perioadă de acomodare și, mai mult, așa cum remarca cineva prezent la eveniment, un proces de educare. În același timp, 10% înseamnă un potențial spectaculos de creștere.

Potențialul folosirii telefonului mobil în serviciile bancare este evident: numărul cardurilor din România a crescut de la 13 milioane la 13,7 milioane anul acesta și va ajunge la 14,5 milioane, cu mult sub cele peste 23 milioane cartele de telefonie mobilă active. Estimarea Visa că anul viitor 10-15% din tranzacțiile pe care le procesează în Europa vor fi de pe telefonul mobil mi se pare realistă, dar cred că ponderea lor în România va fi mult mai mică.

Marea provocare a sistemului bancar românesc este să ajungă la persoanele care trăiesc în mediul rural, unde costurile de operare ridică o barieră în ceea ce privește prezența unităților în teritorii cu densitatea populației mult mai redusă ca în mediul urban. Iar aici telefonul mobil poate juca un rol cheie, depinde de modul în care o bancă reușește să-l integreze – știu că a fost un experiment al BCR, dar care se pare că nu a dat rezultate deosebite.

2 Replies to "Despre Mediafax Talks about Mobile Banking"

gravatar

NFC Romania  on December 15, 2012

A fost deja lansata prima campanie publicitara NFC de catre NFC Romaniam prin care se ofera prima publicatie disponibila prin NFC.
NFC Romania este prima companie romaneasca ce dezvolta solutii pentru tehnologia Near Field Comunnication.
Deasemenea primul retailer de NFC Taguri este NFC Tags http://www.nfctags.ro

gravatar

Mediafax Talks About Mobile Banking | Dan Virtopeanu  on December 11, 2013

[…] sper să fie cel puțin la fel de interesant precum cel de anul trecut, impresiile fiind păstrate în acest articol […]

Leave a Comment