S-a depasit pragul de 7 milioane de conexiuni active la internet mobil la finalul lui 2011 in Romania

Posted on May 17, 2012, by , under Internet, Telecom.

Ultimul raport ANCOM a adus o creștere spectaculoasă înregistrată de conexiunile la internet mobil în România la 31 decembrie 2011. În ultimul semestru al lui 2011 abonamentele au crescut de la 3,06 milioane la 3,75 milioane de conexiuni active la internet mobil, iar cartelele preplătite de la 2,92 milioane la 3,72 milioane de conexiuni active la internet mobil. Cumulat avem 7,47 milioane de conexiuni active la internet mobil în România. Dacă scădem cele 1,13 milioane de conexiuni prin modemuri/carduri/USB ajungem la 6,34 milioane de utilizatori care accesează internetul de pe telefonul mobil. Ceea ce înseamnă că cifra de 5 milioane de români care accesează internetul de pe telefonul mobil din prezentarea de la Mobile Marketing Conference ar trebui actualizată.

Nu sunt 6,34 milioane de utilizatori unici ai internetului de pe telefonul mobil (știm că 1,84 milioane sunt utilizatori persoane fizice cu abonament, 780 de mii sunt utilizatori persoane juridice cu abonament și 3,6 milioane de utilizatori cu cartele preplătite). 5,5 milioane de români care accesează internetul de pe telefonul mobil tot sunt, cifră care mi se pare mult mai exact măsurată decât a numărului de români (unici) cu acces tradițional la internet. La finalul lui 2011, ANCOM a numărat 3,26 milioane de conexiuni la internet fix care stau la baza celor 8-8,5 milioane de români care au acces la internet de la un PC.

Alte două cifre interesante din raportul de azi:
– traficul mediu lunar consumat pe telefonul mobil a rămas la valoarea de 30 MB, la fel ca în semestrul I al lui 2011. Serviciile de date pe mobil încă sunt scumpe, fapt pentru care economia este cuvântul de ordine al zilei și goana după o conexiune WiFi un sport (inter)național
– mai puțin de 2 milioane de conexiuni la internet de pe telefonul mobil sunt active prin tehnologie de mare viteză (3G sau superior) Aici mă aștept la un salt spectaculos anul acesta în contextul în care pe piață vor apare încă un milion de smartphone.

4 Replies to "S-a depasit pragul de 7 milioane de conexiuni active la internet mobil la finalul lui 2011 in Romania"

gravatar

Cei mai buni cititori sunt ăia pe care nu-i avem | Teologie pentru azi  on May 18, 2012

[…] „5, 5 milioane de români care accesează internetul de pe telefonul mobil tot sunt, cifră care mi se pare mult mai exact măsurată decât a numărului de români (unici) cu acces tradițional la internet. La finalul lui 2011, ANCOM a numărat 3, 26 milioane de conexiuni la internet fix care stau la baza celor 8-8, 5 milioane de români care au acces la internet de la un PC”. pr. dorin picioruş psa. gianina picioruş teologie pentru azi […]

gravatar

Bazilide  on May 25, 2012

„5,5 milioane de români care accesează internetul de pe telefonul mobil” extrapolezi fara nicio baza. Informatia ANCOM spune doar ca sunt X conexiuni mobile.. asta nu inseamna ca este o relatie de 1 la 1 intre numarul conexiunilor mobile si obiceiul de consum.

gravatar

Dan Virtopeanu  on May 25, 2012

Nu vad care e relatia de 1 la 1, din cifrele ANCOM sunt peste 6 milioane de conexiuni mobile care se fac de pe telefon, eu am spus 5,5 milioane de utilizatori – mai mult de 10% cu 2 SIM-uri active de date ma indoiesc ca isi permit.

Baza de extrapolare nu sta doar in cifrele ANCOM, ci si in cifrele de trafic. La peste 500 milioane de afisari de pe mobil din Romania nu mi se par 5,5 milioane utilizatori putini. Ar mai fi si studiul TNS cu peste 25% din romani care acceseaza internetul de pe mobil.

gravatar

Tehnologia responsabilizeaza cetatenii  on June 19, 2012

[…] spune ca vor fi 1 milion de noi smartphone-uri anul asta. Insa si mai interesant in acelasi articol este faptul ca 6, 34 milioane de romani acceseaza telefonul de pe mobil.Intelegeti unde bat? […]

Leave a Comment