Achizitia Instagram de catre Facebook: un cec in alb pentru dezvoltatorii de aplicatii pentru telefonul mobil

Posted on April 10, 2012, by , under Telecom.

Când am fost invitat să vorbesc despre potențialul aplicațiilor pentru telefonul mobil la evenimentul ZF & Mobilio care timp de două zile va aborda acest subiect mi s-a părut un demers extrem de curajos. Știu că aplicațiile pentru telefoane mobile sunt un subiect din ce în ce mai popular (cred că ultimele 4 din cele 7 prezentări pe care le-am avut au fost pe acest subiect). Dar două zile de conferințe pentru o piață ca România mi s-au părut cam mult.

Acum, după anunțul Facebook de a cumpăra Instagram pentru un miliard de dolari, lucrurile capătă o altă perspectivă. Banii din aplicațiile pentru mobil se făceau în special în zona de business, și mai puțin cea a clienților care le descarcă (atât modelul premium, cât și cel freemium au generat venituri mai mici decât partea de business). Iată că și exitul devine o opțiune serioasă de a face bani din aplicații pentru mobil în condițiile în care Instagram nu a generat venituri – aplicația a fost distribuită gratuit.

Motivul principal pentru care Facebook a plătit o sumă impresionantă pare a fi teama de competiție pe segmentul de poze folosind telefonul mobil – o analiză pe acest subiect aici. Aceasta în condițiile în care Instagram nu intră în top 10 utilizatori rețele sociale de pe telefonul mobil, conform acestui clasament realizat de Tomi Ahonen. Cu 30 milioane de utilizatori (peste 90% posesori de iPhone) sunt departe de cei 425 milioane de persoane care accesează … Facebook de pe telefonul mobil.

Consecința tranzacției este cea din titlul articolului. VC vor spera tot mai mult că pot da lovitura cu o aplicație pentru telefonul mobil, programatorii vor migra tot mai mult către acest domeniu, iar antreprenorii vor lua tot mai mult în calcul această opțiune (cel care a dezvoltat Instagram nu are pregătire tehnică, ci de marketing). E prematur să discutăm de un app bubble în condițiile în care potențialul de creștere al utilizatorilor de smartphone și de aplicații pentru telefonul mobil este imens.

One Reply to "Achizitia Instagram de catre Facebook: un cec in alb pentru dezvoltatorii de aplicatii pentru telefonul mobil"

gravatar

Doua despre instagr.am | refresh.ro  on April 11, 2012

[…] Dan Virtopeanu (aici) […]

Leave a Comment