Valoarea tranzactiilor prin microplati cu telefonul mobil in Romania va fi de 10 milioane de euro in 2011

Posted on December 14, 2011, by , under Personal, Telecom.

Informația a apărut în Ziarul Financiar de ieri, într-un articol al lui Adrian Seceleanu la care am contribuit cu câteva puncte de vedere. Estimarea îmi aparține și pornește de la informații comunicate în premieră de un operator de telefonie despre acest segment de afaceri.

Salut inițiativa Orange de a oferi pentru prima oară cifre publice legate de volum, valoarea medie a tranzacțiilor și, nu în ultimul rând, cote de piață ale principalelor companii din acest domeniu. Până acum era greu de estimat această piață, întrucât companiile active generează venituri din mai multe tipuri de servicii, fără a cunoaște ponderea fiecărui serviciu în cifra de afaceri. Mai mult, în funcție de interesele de PR am văzut tot felul de declarații ale celor implicați prin care își atribuiau fie cote de piață, fie volume mult mai mari ca în realitate. În acest moment avem o confirmare neutră că piața este viu disputată, unde numărul unu are 28%, iar în spate vin alte 3 companii fiecare cu câte 14% și două companii cu câte 11% cotă de piață. Prin urmare e greu de spus că ar fi cineva care domină categoric această piață.

Faptul că 92% dintr-o piață mică se împarte la 6 companii înseamnă că vom asista în continuare la o luptă acerbă pentru clienți cum se întâmplă de câțiva ani. În același timp ofertele nesustenabile vor începe să dispară (una din ele a dispărut deja) întrucât sunt prea puțini bani pentru a merge în pierdere pe o durată lungă.

Despre cum ar putea crește spectaculos această piață vă las să citiți în Ziarul Financiar.

Leave a Comment