Cate telefoane cu Android se vor vinde in trimestrul IV 2011?

Posted on August 3, 2011, by , under Telecom.

Până la publicarea situației globale cu vânzările de telefoane mobile din partea Gartner, ale căror analize mi s-au părut cel mai aproape de realitate – în goana după publicitate cei de la Canalys au comis-o din nou estimând aproape 52 milioane de telefoane cu Android vândute în trimestrul doi al acestui an, mai mult decât au declarat oficialii Google că activează zilnic – mi-am propus acest scurt exercițiu de imaginație.

Știm că la jumătatea anului Google a comunicat că a ajuns la 550000 de activări de telefoane cu Android (nu au oferit o cifră și pentru tablete), creștere cu aproape 50% față de activările zilnice atinse în decembrie . Fac o paranteză și explic de ce valoarea anunțată de Canalys este eronată: chiar dacă Google ar fi atins pragul de 550000 de activări pe zi de la începutul lunii aprilie (ceea ce nu a fost cazul pentru că nu ar fi anunțat după 3 luni), tot nu ar fi putut să se vândă mai mult de 50 de milioane de telefoane cu Android (90×550000).

Știm că vânzările de smartphone sunt creștere peste tot pe glob, iar cel mai mare producător de smartphone (Nokia) a decis să renunțe la Symbian, decizie care a dus la o scădere drastică a vânzărilor de telefoane inteligente marca Nokia în trimestrul 2, deci alte sisteme de operare recuperează cota de piață pierdută de Symbian.

De asemenea, așa cum am anticipat în februarie, vedem cum restul producătorilor de telefoane mobile care nu și-au dezvoltat un sistem de operare propriu migrează tot mai mult spre Android ca principala platformă de smartphone (unii dintre ei plătind licențe Microsoft pentru folosirea Android!).

Dacă mai adăugăm în ecuație prețul nejustificat de mare cu care se vinde iPhone, este evident că Android va continua să crească. Prin urmare, estimarea mea de vânzări de telefoane cu Android pentru ultimul trimestru al acestui an se situează între 70 și 75 milioane (din păcate la o piață locală care nu reușește să atingă nici măcar pragul de un milion smartphone vândute pe an îmi este foarte greu să fac o estimare pentru România).

În acest ritm, raportul Android / iPhone va ajunge 3 la 1 la finalul anului (am luat în calcul că lansarea ultimului model de iPhone amânată pentru ultima lună din trimestrul 3 va mai impulsiona vânzările dincolo de pragul celor 20 milioane atins în trimestrul 2), iar în 2012 vânzările anuale Apple vor fi la nivelul vânzărilor trimestriale de telefoane cu Android.

Astfel supremația App Store va fi serios contestată de Android Market, în timp ce Admob (rețeaua de publicitate pe mobil controlată de Google) va domina tot mai mult piața de mobile advertising (unde Apple se tot reașează ajungând la discounturi de 70% în rețeaua iAd față de 2010).

2 Replies to "Cate telefoane cu Android se vor vinde in trimestrul IV 2011?"

gravatar

Vanzarile de smartphones s-au mai domolit, Bada depaseste Windows Mobile | Dan Virtopeanu  on November 16, 2011

[…] pragul de 3 la 1 pentru că iPhone 4GS nu a putut să acopere vânzările mai slabe cum credeam aici. Oricum estimarea mea de 70-75 milioane telefoane cu Android vândute în ultimul trimestru […]

gravatar

Cifrele Gartner privind vanzarile de smartphone in ultimul trimestru 2011 sunt aproape de estimarea mea privind Android | Dan Virtopeanu  on February 15, 2012

[…] a evoluției vânzărilor de telefoane cu sistemul de operare Android și am ajuns la un volum de 70-75 milioane pentru ultimul trimestru al lui 2011. Astăzi Gartner a publicat raportul cu vânzările de […]

Leave a Comment