De anul acesta vom avea cifre oficiale despre accesul la internet mobil de pe telefoanele mobile separate de alte dispozitive

Posted on April 15, 2011, by , under Telecom.

Începând cu 2011, ANCOM a schimbat indicatorii de raportare pentru piața de telecomunicații din România, printre cele mai interesante modificări fiind introducerea gradului de acoperire a teritoriului/populatiei in functie de tehnologia oferita de furnizorii de telefonie mobilă, numărul de locuințe cablate de furnizorii de telefonie fixă și tipul de conexiuni la internet fix în funcție de cinci intervale de viteze și de zonă: rural sau urban.

Pentru accesul la internet prin rețelele mobile se introduce în sfârșit obligativitatea separării tipului de conexiune la internet mobil în funcție de echipamentul folosit: telefon mobil sau alt tip de dispozitiv. În plus se vor colecta date și despre traficul de date făcut prin intermediul dispozitivelor mobile, o informație care nu era disponibilă pentru public. Deși aceste date sunt cu caracter informativ, fiind privite uneori cu mari rezerve (un bun exemplu este opinia lui Radu Apostolescu la articolul meu despre versiunea mobilă a eMAG) reprezintă un punct important de pornire în orice strategie care ia în considerare internetul (mobil sau fix). Sunt de altfel singurele informații oficiale bazate pe cifre concrete, celelalte date despre utilizatorii de internet din România fiind realizate doar pe baza unor studii sau estimări.

Cât despre acuratețea cifrelor, indiferent de sursa de proveniență (raportări, studii, estimări), întotdeauna vor exista semne de întrebare, chiar ieri aveam o discuție despre numărul real al românilor prezenți pe Facebook care nu e la fel de mare cu numărul de conturi raportate de rețeaua socială dat fiind că sunt și conturi de companie sau conturi fake create pentru a genera like-uri în campanii. Ceea ce contează este totuși ordinul de mărime, discutăm de milioane, iar abaterea nu poate fi foarte mare.

Până la finalul anului când vom avea noile informații pe primul semestru așteptăm raportul pe 2010 😉

Leave a Comment