Despre afacerea Microsoft Nokia

Posted on February 12, 2011, by , under Telecom.

A fost știrea zilei de ieri, eclipsată doar de evenimentele din Egipt. Ambele documente confidențiale s-au dovedit corecte. Respect Microsoft pentru ceea ce a făcut în software, indiferent de neplăcerile avute de-a lungul timpului cu Internet Explorer, diferite versiuni de Windows și cele mai dureroase cu clientul de email Outlook. De atlfel, cu mulți ani în urmă am considerat că Microsoft Office este o suită de programe atât de utilă încât mi-am cumpărat licență și pentru calculatorul de acasă, cred că aceasta este cea mai bună formă de respect. În același timp, sunt un critic activ al strategiei Microsoft în domeniul telefoniei mobile, unde a făcut destule erori în timp, inclusiv după lansarea Windows Phone 7 când a dat peste cap planurile dezvltatorilor cu noua platformă de aplicații lansată public cu probleme de raportare și decontare. Nu în ultimul rând sunt fan Nokia, prin urmare, acest articol va fi unul destul de personal.

Este o afacere excelentă pentru Microsoft. Urmăriți comunicatul oficial: telefoanele Nokia vor prelua sistemul de operare, motorul de căutare, vor servi reclamele distribuite de Microsoft, iar Nokia va pune la dispoziție Nokia Maps și rețeaua de distribuție și taxare prin intermediul operatorilor de telefonie, care înseamnă oportunități de vânzare fantastice către 3/4 din populația globului pentru software-ul mobil distribuit de Microsoft. Pentru această afacere Microsoft a trebuit să pună pe masă foarte mulți bani (ar fi o naivitate să credem că Elop a fost angajat înainte de a începe tratativele și că anunțul de azi este rezultatul analizei noului CEO din ultimele 5 luni), dar nu la nivelul celor 40 de miliarde dolari, cât era capitalizarea Nokia înaintea anunțului. După anunț i-a scăzut deja valoarea cu 6 miliarde pentru că investitorii nu pot fi așa ușor păcăliți.

Era ultimul tren pentru Microsoft să rămână în zona mobile, care a pierdut sprijinul producătorului numărul unu pentru el (HTC) și al altor producători importanți (Motorola, Sony Ericsson). Asta înseamnă că Samsung are cale liberă să se concentreze pe propriul sistem de operare Bada (care a avut un succes mai mare decât Windows Phone 7 dat fiind că are mai bine de un an înaintea noului OS Microsoft). În același timp este o oportunitate pentru LG, al treilea producător global, care în pofida volumelor mari s-a confruntat cu probleme de profitabilitate. LG are ocazia să se decidă cât de mult să se bazeze pe Android sau să urmeze exemplul vecinilor și să-și dezvolte propriul sistem de operare. LG nu va putea avea o relație la fel de bună cu Microsoft precum Nokia și la anul foarte probabil nu vom mai vedea noi telefoane LG cu WP7.

Cu toată reacția Google care a luat în râs noua alianță, realitatea este tocmai pe dos. Microsoft va deveni un rival de temut nu doar pe zona sistemelor de operare mobile, dar și în zona de publicitate pe mobil – telefoanele Nokia cu browser (smart phone și feature phone) sunt mult mai multe decât toate telefoanele cu Android. De aceea a doua reacție a Google a fost să invite inginerii Nokia să aplice la posturi vacante la Google. Și sunt convins că vom vedea ceva plecări de la Nokia la Google. În plus, să nu uităm problemele de taxare pe care Google nu le-a putut depăși, fapt pentru care aplicațiile din Marketplace pot fi vândute într-un număr mic de țări, barieră depășită de Microsoft cu sprijinul Nokia.

Este un nou drum pentru Nokia. E prematur să spunem dacă va fi o călătorie reușită sau va eșua. Nu știm cât a plusat Microsoft, iar Nokia era în impas și cu opțiuni limitate. De 5 ani de zile se zbate să facă Symbian un sistem de operare fiabil (nu e suficient să fie doar multi tasking), mai atractiv și să revină la gloria de altă dată. Cel mai stabil smart phone pe Symbian pe care l-am avut în ultimii patru ani a fost un Sony Ericsson și asta cred că spune destul de multe, mai ales din partea cuiva care avea două telefoane Nokia la un moment dat. Cel mai firesc mi se pare ca acest drum să se termine cu o căsătorie cu acte în regulă, în care fiecare își va păstra numele de familie. Așa totul are o logică. Altfel mi se pare o decizie neinspirată a Nokia, cu toate eforturile de a calma dezvoltatorii care s-au străduit să se adapteze la platforma abandonată azi.

7 Replies to "Despre afacerea Microsoft Nokia"

gravatar

Emil  on February 12, 2011

Mă risc să spun că este un model de business win-win. Nokia trebuia să facă ceva ca să iasă din impasul prin care trece în zona de top a telefoanelor cu sistem de operare. Pe de altă parte nu ştiam că Microsoft a pierdut spriijnul HTC pentru Windows Phone 7. Am văzut atâtea terminale de la ei lansate în ultimele 3 luni. Interesant.

gravatar

Dan Virtopeanu  on February 12, 2011

Emil, hai sa-ti dau doua motive pentru care Nokia iese mai prost din afacerea asta:

– cand controlezi doar partea de hardware, nu si de soft, nu mai ai marje de business care sa-ti permita sa cresti. Uita-te la marjele Google, Microsoft si Apple si compara-le cu orice producator de PC sau telefoane. Decizia de ieri inseamna intrarea Nokia in randul producatorilor de telefoane din pluton (Motorola, HTC, Sony Ericsson, LG) de unde numarul 2 Samsung face eforturi de doi ani sa iasa. La modul cel mai plastic e un gest de neputinta care m-a surprins foarte mult. Nu degeaba actiunile Nokia au pierdut circa 20% in ultimele doua zile.

– chiar daca nu au reusit sa gaseasca o solutie pentru Symbian, adoptarea celui mai recent sistem de operare, care implicit este si cel mai fragil (e nevoie cam de doi ani dupa lansare ca un OS de smartphone sa devina stabil si sa atinga performante optime) in exclusivitate se va lasa cu mai multe probleme, decat trecerea la mai multe sisteme cu un grad de maturitate mai avansat (Android, chiar si Maemo)

Cota de piata Microsoft a cazut anul trecut desi piata de smartphone a crescut mult pentru ca HTC a migrat puternic spre Android. HTC a evoluat excelent in 2010 si asta cu vanzarile de telefoane Android, mai putin cu cele care aveau OS de la Windows. Prin expresia a pierdut sprijinul nu ma refer ca HTC a renuntat la colaborare, doar a schimbat focusul.
Microsoft a amenintat cu procese pe producatorii care au trecut exclusiv la Android, vezi Motorola, asa ca unii inca mai folosesc OS Windows. Dar nu mai este prioritar pentru ei, doar LG a incercat (presupun ca bine motivat) sa promoveze mai mult modelele cu Windows Phone 7.

gravatar

Veniturile din cautarile pe mobil reprezinta 3% din piata de cautare, iar platile pe mobil prin Paypal continua cresterea spectaculoasa | Dan Virtopeanu  on March 22, 2011

[…] anumiți operatori au preferat instalarea unui alt motor de căutare în locul Google, iar fuziunea Microsoft Nokia a vizat și potențialul banilor din căutare, unde Bing are o cotă de piață în […]

gravatar

Microsoft cumpara si Skype | Dan Virtopeanu  on May 10, 2011

[…] Nokia (cine a rămas cu impresia că Microsoft-Nokia este doar o alianță probabil a ratat informațiile […]

gravatar

Stiri din telecom pe final de an | Dan Virtopeanu  on December 21, 2011

[…] RIM (producătorul BlackBerry) a fost în discuții de a vinde către Amazon (care s-a retras repede) și apoi către Microsoft și Nokia (care și-au unit forțele pentru această posibilă achiziție). RIM a avut un an greu, concurența cu iPhone și telefoanele Android i-au anulat avantajele strategice pe care le avea pe piața de smartphone, singurul argument pe care îl mai are fiind tastura fizică care este preferată de cei care nu vor telefoane touch. Pe acest segment a profitat de reculul Nokia produs de la începutul anului și doar datorită conjuncturii a reușit să se mențină în topul smartphone. Detalii tot în Wall Street Journal, interesantă este alianța Microsoft Nokia care devine tot mai strânsă, după cum anticipam. […]

gravatar

Nokia smartphones: fusera si se dusera… | Dan Virtopeanu  on October 18, 2012

[…] jumătate îmi exprimam rezervele cu privire la alianța Microsoft Nokia. Cum spuneam în finalul articolului, dacă Microsoft nu cumpără brandul Nokia, e o decizie total neinspirată pentru finlandezi. […]

gravatar

3 despre achizitia Nokia de catre Microsoft | Dan Virtopeanu  on September 3, 2013

[…] ca la 2 ani și jumătate de când am anticipat această tranzacție lucrurile devin realitate, doar că economia făcută de Microsoft este contrabalansată de […]

Leave a Comment