ANCOM: peste 4 milioane de conexiuni active la internet mobil inregistrate la jumatatea lui 2009 in Romania

Posted on December 7, 2009, by , under Internet, Telecom.

Mai exact 4,12 milioane de conexiuni la internet mobil din care 2,43 de mare viteză. Acum 2 ani de zile autoritatea de reglementare în telecom număra 670000 de conexiuni la internet mobil și este indicatorul cu cea mai mare creștere din tot raportul recent publicat pe site. Față de cele 2,65 milioane de conexiuni fixe la internet broadband, în creștere față de 1,51 milioane acum doi ani, internetul mobil prinde viteză și nu va mai putea fi ajuns din urmă, așa cum numărul utilizatorilor de telefonie mobilă este cu mult peste cel al utilizatorilor de telefonie fixă (raport de 7 la 1)

O altă cifră de remarcat este volumul de 3,5 miliarde sms din primul semestru, creșterea spectaculoasă față de un miliard în 2007. Ea s-a bazat atât pe creșterea numărului de utilizatori de telefonie mobilă care s-a stabilizat la 28,8 milioane din care 24,4 milioane cartele active și pe creșterea numărului de sms expediate lunar de un utilizator de la 13 la 24 – ne apropiem de 1 pe zi 🙂 În ceea ce privește adopția MMS și a apelurilor video situația este neschimbată, avem un milion de MMS pe lună și 100000 de apeluri video, adică foarte puțin.

De remarcat și plafonarea numărului de abonați persoane fizice la 5,1 milioane din cele 9,66 milioane SIM-uri active cu abonament și păstrarea raportului 60-40 cartele preplătite abonamente. În ceea ce privește telefonia fixă, aceasta stagnează la număr de abonați în jurul a patru milioane dar a înregistrat o creștere a duratei medii a unui apel la aproape 3 minute față de 2:21 acum doi ani.

În ceea ce mă privește consider că aceste cifre (deși în oarecare contradicție cu unele din declarațiile operatorilor locali) sprijină estimarea pe care am lansat-o luna trecută că în 2010 vom ajunge la peste 6 milioane de utilizatori de internet mobil în România, rămâne de văzut cine va valorifica acest potențial: publisherii străini sau cei locali 🙂

Leave a Comment