Muzica pe internet sub presiune

Posted on October 3, 2008, by , under Internet.

Viitorul muzicii pe internet in State a mai capatat o gura de oxigen dupa ce lui Apple i-a trecut glontul pe langa ureche. NMPA (asociatia care gestioneaza drepturile de autor in US) solicitase cresterea drepturilor de autor cu 66%! pentru muzica descarcata in format digital. Ieri aceasta cerere a fost respinsa de organismul american de reglementare – Copyright Royalty Board – pe baza informatiilor prezentate de Apple ca o astfel de cerere ar duce la vanzari in pierdere si implicit la inchiderea iTunes.
In Romania, dupa o prima incercare esuata a UCMR in vara de a mari nejustificat de mult sumele de plata de cei care utilizeaza muzica pe internet, situatia este total diferita.

Procesul de majorarea nejustificata a drepturilor de autor a fost declansat cu sprijinul fatis al organismului nostru de reglementare – ORDA – care considera Arhexim, Vodafone si Orange drept companiile reprezentative pentru a stabili cuantumul acestor taxe in detrimentul unor companii care au trafic “nesemnificativ” si nu prea utilizeaza muzica pe internet – precum Trilulilu sau MPI. Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu am nimic cu vre-una cele 3 companii susmentionate, dar e o chestiune de bun simt sa te gandesti ca operatorii de telefonie mobila au cele 2 miliarde de Euro cifra de afaceri din servicii de telecomunicatii si nu din utilizarea muzicii pe internet asa ca nu inteleg nominalizarea lor. In ceea ce o priveste cea de-a treia companie, ma abtin sa comentez intrucat toata lumea stie traficul extraordinar generat de activitatea online .

Pentru webmasterii si publisherii online care folosesc sau au in planuri utilizarea muzicii pe internet nu pot spune decat: beware – veti avea o surpriza care o sa va arda la buzunare, si be aware – la ce sume si conditii pentru utilizarea muzicii pe internet cere UCMR si sustine ORDA ar fi cazul sa va pregatiti sa trageti heblul sau sa folositi serverele si softurile la alt tip de continut, cum ar fi reintoarcerea la filmul mut. Trist, dar adevarat. Imi pastrez totusi optimismul si sper ca poate in al 12 lea ceas judecata si bunul simt vor triumfa si nu vom ajunge in situatia absurda de a scoate muzica din online-ul romanesc, pentru ca pana la urma cei care vor pierde cel mai mult vor fi tot artistii care nu vor mai incasa nimic si nu cei care trebuie sa le “apere” drepturile sau sa ii “protejeze” – isi vor incasa leafa ca si pana acum.

3 Replies to "Muzica pe internet sub presiune"

gravatar

Cristi Popescu  on October 4, 2008

Situatia prezentata de tine e cat se poate de reala , iti dau dreptate in totalitate si cred ca in stupizenia celor care ne conduc vor pune in aplicare aceste taxe idioate. Nu vreau sa comentez despre numarul taxelor care se incaseaza in numele drepturilor de autor si ale muzicii in general pe spatele firmelor din Romania. Un restaurant care are un televizor pentru clienti plateste o data abonamentul TV pe factura de curent, apoi taxa drepturi de autor UCMR-ADA apoi la UPFR si apoi la cine naiba mai stie …Situatia jenanta de care nu prea am auzit sa fie dezbatuta inca prin media mi se pare ca o baza destul de mare de companii mici au primit prin posta instiintarea ca trebuie sa plateasca de prin 2005 taxa tv cumulata pe toti acesti ani- desi aceasta taxa a fost platita si ca persoana fizica. Adica daca ai firma inscrisa intr-un apartament sau o garsoniera si ai un contract de comodat platesti TV-ul si radio-ul pe factura de curent pe persoana fizica si apoi o mai platesti inca o data pentru ca ai firma. Deci faptul ca or sa mai inventeze inca niste taxe si pentru muzica din online nu ma mai mira. Probabil o sa platim taxe pentru muzica ascultata pe radio-ul mobil si pe cea ascultata in masina….sau in RATB…. UPS.. le-am dat idei..
Mi se pare stupiddin anonimat si de a se lansa in preferintele publicului ( vezi piesele ‘scapate’ pe DC si au ajuns superhituri) . Cum se vor incasa drepturile de autor pentru formatiile care si-au dat gratuit pe internet muzica doar ca sa poata fi ascultata de cati mai multi? Dana Nalbaru sau Oasis v-ati laut drepturile de la UCMR?

gravatar

Comisarul  on November 10, 2008

Eu unul sunt la al cincilea post despre povestea asta cu UCMR-ADA. Am participat la o parte din intalnirile de negociere si, miercuri, mai particip la o runda.

Povestea e absolut dezgustatoare. Dar si mai dezgustator mi se pare ca internetul romanesc nu are reactie, cand tocmai acum ar putea sa isi arate forta si sa iasa in castig.

Daca internetul tace si inghite, ca un iobag pe mosia Uniunii Compozitorilor, atunci pe buna dreptate se va spune: Internetul n-are nicio putere.

Si de ce ar lua cineva in serios un canal de comunicare marginal, populat de “looserii” care n-au loc in media adevarata?

gravatar

danv  on November 10, 2008

Eu consider ca am prezentat destul de clar situatia, fapt pentru care mi-am propus sa nu mai insist pe aceasta tema pentru a nu fi acuzat de prea mult subiectivism, pe langa comentariile privind abordarea “nepotrivita” pe parcursul negocierilor si lansarea unei alarme “false”. Mingea este la voi, cei care ati stat cu UCMR ADA la masa ultimelor intalniri, si sper ca feedback-ul vostru va genera mai multe reactii. Negocierile inca nu sunt terminate, ar mai urma si arbitrajul, sa speram ca totusi nu va iesi un fiasco total. Iar noi nu ne dam batuti asa usor ­čÖé

Leave a Comment