Dupa vacanta

Posted on September 16, 2008, by , under Internet, Telecom.

Sa vedem ce s-a mai adunat in cele 2 saptamani de pauza la blog – am fost in vacanta decis sa ma deconectez cat mai mult de internet si email si am reusit de minune 🙂

Google da drumul la android saptamana viitoare o data cu lansarea lui HTC dream, ocazie cu care va inaugura si Android market Store. Ceea ce mi se pare interesant este ca nu se abate de la modelul de business si singurele venituri pe care si le propune din vanzarea aplicatiilor pentru android sa fie din publicitate – Google nu va retine nici un ban din incasarile produse de magazin, totul urmand sa se duca spre dezvoltator! Din punctul meu de vedere, asa cum am mai discutat si cu alti oameni din industrie, viitorul va fi al continutului mobil sponsorizat, asa incat apreciez decizia Google.

De altfel, conform emarketer, in 2012 veniturile din publicitatea adusa de continutul generat de utilizatori pe mobil ar putea sa atinga intre 5,7 si 6,6 miliarde dolari, baza fiind de fapt continutul purtator de drepturi de autor (ca in YouTube) adaptat (mi se pare un termen mai corect decat generat) de utilizatori. Nu stiu pe ce se bazeaza aceste estimari pentru ca exista bariere tehnologice serioase in generarea de continut video pe mobil (la ultimul congres GSM din Barcelona am vazut doar doua aplicatii, din care una era compatibila numai pentru telefoanele cu Windows Mobile) si cred ca mai degraba discutam de web 2.0 accesat de pe mobil – vor fi mult mai la indemana toolurile folosite de pe PC pentru generarea de continut adaptat pentru a fi vazut si pe mobil.

La capitolul lansari inedite puncteaza si Acer care intentioneaza sa atace piata smartphone cu un model propriu la inceputul anului viitor. Inghesuiala pe piata smartphone (o piata in scadere de viteza conform ultimelor date anuntate de Gartner) se propaga si pe piata platformelor de aplicatii pentru mobil, unde Yahoo pune la dispozitia dezvoltatorilor platforma Blueprint atat pentru aplicatii Java, Symbian sau Windows Mobile cat si pentru crearea de website-uri optimizate pentru browserele mobile. In acelasi domeniu isi face planuri noi si Nokia cu platforma OVI, deci Apple, watch out 🙂

Ajunsi la iPhone, mi se pare interesanta aplicatia celor de la Nomado Telecom prin care utilizatorii acestui gadget vor putea sa dea apeluri “sarind” operatorul de telefonie folosind tehnologia VoIP.

Nu am sa va plictisesc cu mutarile la varf din industrie (Vodafone, Alcatel) dar vreau sa va spun ca avem motive sa ne bucuram – conform unui raport din Financial Times de saptamana trecuta in toate tarile din EU cresterea economica sta pe loc, somajul e in crestere, iar la noi economia duduie si salariile cresc (cel putin conform ultimelor articole pe care le-am parcurs din presa ultimei saptamani )

Leave a Comment